Article Index

Politie

Politie: “Wees alert voor oplichters aan de deur”

Er komen meldingen binnen bij de politie van babbeltrucs aan de deur. Voor de politie aanleiding om een waarschuwing uit te geven voor oplichters aan de deur.

babbeltrucs94

Medewerker van de bank: In dit geval belde een keurig geklede man aan die zich voordeed als een medewerker van de ING bank. De man vertelde dat hij vanuit service oogpunt bankpassen omwisselde voor senioren, zodat zij niet zelf naar het kantoor van de ING bank hoeven. De man toonde daarbij een brief van de ING. Sommige mensen trappen hierin en wordt er geld van hun rekening afgehaald.

Wees alert: Ook vinden er babbeltrucs plaats waarbij personen zich voordoen als medewerkers van de gemeente en vertellen dat de woning geïnspecteerd moet worden. De politie roept inwoners op alert te zijn en direct te bellen wanneer ze vermoeden dat er een oplichter langs is geweest. Vaak gaat het om heel nette en vriendelijke mensen. De bank komt nooit aan de deur. Geef dus nooit een pas of pincode af. Met name ouderen zijn een geliefd doelwit voor de oplichters.

Waarschuwing en tip: De politie waarschuwt dus voor de activiteiten van deze 'babbelaars' en verzoekt bij een dergelijke situatie contact op te nemen met het alarmnummer 112. Het gaat hier om een verdachte situatie waarbij het is toegestaan om het alarmnummer te bellen. De politie kan dan snel ter plaatse zijn en deze oplichters of insluipers controleren of arresteren. Mocht er geen sprake zijn van een 'heterdaad'–situatie, dan verzoekt de politie de babbeltruc in alle gevallen te melden via 0900-8844. Vaak zijn de verdachten ook in andere gemeenten actief en plegen zij de truc bij herhaling. Aan de hand van de meldingen krijgt de politie zicht op methodes, signalementen en verplaatsingen.
 
 
 

Valse mail small 01

Opnieuw gaan er valse e-mails rond uit naam van de Rabobank waarin staat dat er een nieuwe betaalpas komt.

Daarom zou de Rabobank nu alle passen gaan 'recyclen'. Er wordt dan ook gevraagd je huidige pas op te sturen. Om dit te doen moet je eerst een 'online procedure' starten, waar je ook om je pincode wordt gevraagd. Trap er niet in! Op deze manier proberen criminelen zowel je bankgegevens als je bankpas in handen te krijgen. Het gaat hier om bankpas-phishing. Verwijder de e-mail!